Problems debugging in PS V2

This forum can be browsed by the general public. Posting is limited to current SAPIEN license holders with active maintenance and does not offer a response time guarantee.
Forum rules
DO NOT POST LICENSE NUMBERS, ACTIVATION KEYS OR ANY OTHER LICENSING INFORMATION IN THIS FORUM.
Only the original author and our tech personnel can reply to a topic that is created in this forum. If you find a topic that relates to an issue you are having, please create a new topic and reference the other in your post.

Any code longer than three lines should be added as code using the 'Select Code' dropdown menu or attached as a file.
User avatar
jewver
Posts: 21
Meble kuchenne na zamówienie - na wymiar - Wrocław
Joined: Fri Jun 27, 2014 6:49 am

Problems debugging in PS V2

Post by jewver »

Product: PowerShell Studio 2019 (64 Bit)
Build: v5.6.167
OS: Windows 10 Pro (64 Bit)
Build: v10.0.17763.0

I have problems debugging in PS V2 32/64 bit

For every set breakpoint I get the error message when starting in the debugger:
"Das Argument für den Parameter "Script" kann nicht überprüft werden. Das Argument ist NULL. Geben Sie einen gültigen Wert für das Argument an, und führen Sie den Befehl erneut aus." (The argument for the script parameter can not be validated, the argument is NULL ...)
The breakpoints are then ignored during execution.

The ExecutionContext.SessionState.LanguageMode is Full Language

For comparison: In PS V5 I get a message for each breakpoint at startup:
"Zeilenhaltepunkt bei "D:\dev\temp\test.Run.ps1:54", etc
and debugging works fine.

thank you
jewver

User avatar
Olga_B
Site Admin
Posts: 147
Joined: Mon May 15, 2017 9:06 am

Re: Problems debugging in PS V2

Post by Olga_B »

Thanks for reporting the issue.
The issue has been sent to the proper place for evaluation and correction. When a fix is issued with a service build, it will be listed in the change log.

User avatar
brittneyr
Site Admin
Posts: 476
Joined: Thu Jun 01, 2017 7:20 am

Re: Problems debugging in PS V2

Post by brittneyr »

This issue has been fixed and will be in the next service release (v5.6.169).
Brittney Ryn
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
jewver
Posts: 21
Joined: Fri Jun 27, 2014 6:49 am

Re: Problems debugging in PS V2

Post by jewver »

Can you tell me when the release will be available?
Thanks

User avatar
Alexander Riedel
Posts: 7376
Joined: Tue May 29, 2007 4:43 pm

Re: Problems debugging in PS V2

Post by Alexander Riedel »

Sorry, not at the moment. The code in question is about as old as PowerShell V2 and always worked. Some recent change in either PowerShell or the .NET framework broke it, at least that is our theory. So we have the fix in QA at this time and are testing all V2 debugging functionality to make sure nothing else was affected. Unfortunately that means I have no time line at the moment.
Alexander Riedel
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
brittneyr
Site Admin
Posts: 476
Joined: Thu Jun 01, 2017 7:20 am

Re: Problems debugging in PS V2

Post by brittneyr »

Please try the latest build of PowerShell Studio (5.6.169) and let us know if the behavior persists.
Brittney Ryn
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
jewver
Posts: 21
Joined: Fri Jun 27, 2014 6:49 am

Re: Problems debugging in PS V2

Post by jewver »

I tested the new release and the V2.0 debugging works fine again.
Many thanks for the quick processing.