Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

This forum can be browsed by the general public. Posting is limited to current SAPIEN license holders with active maintenance and does not offer a response time guarantee.
Forum rules
DO NOT POST SUBSCRIPTION NUMBERS, LICENSE KEYS OR ANY OTHER LICENSING INFORMATION IN THIS FORUM.
Only the original author and our tech personnel can reply to a topic that is created in this forum. If you find a topic that relates to an issue you are having, please create a new topic and reference the other in your post.

Any code longer than three lines should be added as code using the 'Select Code' dropdown menu or attached as a file.
User avatar
FrankAndrew
Posts: 128
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:00 pm

Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by FrankAndrew » Wed Jun 26, 2019 11:17 am

Product, version and build: PowerShell Studio 2019, 5.6.165
32 or 64 bit version of product: 64bit
Operating system: Windows 10 Enterprise (1809)
32 or 64 bit OS: 64bit

Windows PowerShell Version: 5.1

I can no longer get PSS to stop at ANY breakpoints in ANY of the PS1 files or the PSF files when hitting the Debug button.

This was working until a short time ago when I was using 5.6.163. I am NOT 100% sure if it stopped working with the upgrade to the 5.6.165 version or not.

I will try to verify that on the 27.06.2019 (tomorrow German time)

Here at work it DOES still work with the exact same files in the exact same location when running on Windows 7 Enterprise 64bit, PSS 5.6.165 with Windows PowerShell Version 4.0.

What do you need from me to "see" what all is set where ever?

User avatar
brittneyr
Site Admin
Posts: 124
Joined: Thu Jun 01, 2017 7:20 am

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by brittneyr » Wed Jun 26, 2019 11:47 am

What platform do you have selected:
SPS-Platform.png
SPS-Platform.png (22.59 KiB) Viewed 1981 times
We have been able to replicate the issue in V2 only, but V5 appears works fine on our end.
Brittney Ryn
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
FrankAndrew
Posts: 128
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:00 pm

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by FrankAndrew » Thu Jun 27, 2019 4:30 am

Hi Brittney,

Thanks for the Information, I did NOT know that that could have an effect.

When running on Windows 7 (Home Premium with PowerShell 5.0 or Enterprise with PowerShell 4.0) I was able to confirm that IF the V2 engine is selected in PSS that this IR reproducable.

Unfortunately under Windows 10 (1709 with PowerShell 5.1.1629.1146 or 1809 with PowerShell 5.1.17763.503) I am still having the NO Debug problem no matter which Version of PSS I am using.

I tried the following versions today on a machine with Windows 10 (1709), 5.6.160, 5.6.162, 5.6.163, and 5.6.165

I could NOT get PSS the stop at ANY breakpoint AT ALL!
I also had PSS re-build the cache between the different versions and I also tried to re-build the cache on the machine with 1809.

I also confirmed that I have V5 - 64bit selected.

What do I need to get to you now on Information?

User avatar
brittneyr
Site Admin
Posts: 124
Joined: Thu Jun 01, 2017 7:20 am

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by brittneyr » Thu Jun 27, 2019 8:30 am

Can you please provide a screenshot of the Tools Output panel when you run in debug mode:
SPS_ToolsOutput.png
SPS_ToolsOutput.png (476.26 KiB) Viewed 1893 times
It should list all the breakpoints in the file.
How large is the script you are trying to debug?
Are you also unable to debug on a one line script?
Brittney Ryn
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
FrankAndrew
Posts: 128
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:00 pm

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by FrankAndrew » Thu Jun 27, 2019 11:07 am

Hi,

There are lines listed for the various breakpoints that are set depending on which script I am currently trying to debug.
You will have to wait until Monday before I can upload a screenshot of those because I am off until then.

I have tried very short scripts/PSF files but I have not tried a one liner.

The ones that I did try to debug were the exact same ones that I CAN debug when running on Windows 7 with PSS 5.6.165 but PowerShell version 4.0.

I will get back to you on Monday with the screenshot and the report on the one liner.

Have a GREAT weekend :-)

User avatar
FrankAndrew
Posts: 128
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:00 pm

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by FrankAndrew » Sun Jun 30, 2019 10:51 pm

Hi,

Well surprise, surprise!

The "Tools Output" Panel Shows the following under Windows 10:

2019.07.01_07-10-01_PSS_Tools-Output_Panel_Multi-Line-Script.png
Tools-Output Panel Multi line script
2019.07.01_07-10-01_PSS_Tools-Output_Panel_Multi-Line-Script.png (7.92 KiB) Viewed 1727 times

2019.07.01_07-10-01_PSS_Tools-Output_Panel_One-Line-Script.png
Tools-Output Panel One line script
2019.07.01_07-10-01_PSS_Tools-Output_Panel_One-Line-Script.png (4.22 KiB) Viewed 1727 times

I did NOT notice that before.

Under Windows 7 the lines are listed as they should be:

2019.07.01_07-13-51_Tools-Output_Panel_One-Line-Script_Win7.png
Tools-Output Panel One line script Win7
2019.07.01_07-13-51_Tools-Output_Panel_One-Line-Script_Win7.png (12.32 KiB) Viewed 1727 times
How do I determine what method it is complaining About?

User avatar
davidc
Posts: 5913
Joined: Thu Aug 18, 2011 4:56 am

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by davidc » Mon Jul 01, 2019 1:16 pm

I will ask the Dev team to investigate what might be triggering the error.

In the meantime, can you verify that the Output Panel does in fact shows V5? It is possible that the platform can be redirected to another platform setting. Especially if you have a %ForcePlatform% comment or a requires statement.
David
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
FrankAndrew
Posts: 128
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:00 pm

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by FrankAndrew » Tue Jul 02, 2019 3:50 am

Hi David,

Here is the Output Console Version:
2019.07.02_12-29-18_Console_Output_Window_ONLY_Show_Version_V5_NOT_V5.1.png
Output Windows ONLY Shows V5
2019.07.02_12-29-18_Console_Output_Window_ONLY_Show_Version_V5_NOT_V5.1.png (3.92 KiB) Viewed 1624 times
These are the Versions that PSS can see:
2019.07.02_12-29-35_List_ONLY_Shows_V5_&_V2_both_32bit_and_64bit.png
ONLY Shows Version V2 & V5 32bit and 64bit
2019.07.02_12-29-35_List_ONLY_Shows_V5_&_V2_both_32bit_and_64bit.png (9.07 KiB) Viewed 1624 times
Does this help?
I tried to force STA and NOT force STA, I also tried to Force the Platform and NOT force the Platform.
Nothing made any difference. :|

User avatar
davidc
Posts: 5913
Joined: Thu Aug 18, 2011 4:56 am

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by davidc » Tue Jul 02, 2019 7:38 am

Thank you for the additional information. This is very strange and have been unable to reproduce it so far. We will update you as soon as we have more details.
David
SAPIEN Technologies, Inc.

User avatar
FrankAndrew
Posts: 128
Joined: Thu Oct 26, 2006 7:00 pm

Re: Not stopping at ANY breakpoints Win10 (1809) PowerShell v 5.1

Post by FrankAndrew » Tue Jul 02, 2019 10:05 pm

Hi,

I have a few questions:

1. What method is being called to determine the breakpoint lines that are trying to be reported in the "Tools Output" Panel?
2. Can a missing Firewall rull cause this?
3. When communicating with the Debugger are you using "localhost" and the port or something else maybe?