Page 1 of 2

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Thu Dec 04, 2008 2:25 pm
by sjcorpst
I just installed Primalscript 2007 Professional (4.5.575) yesterday on a Vista Business 64-bit workstation and when I try to start WMI Explorer, I get the dreaded "WMI Explorer has stopped working...Check online for solution..." popup window. Below is the text from the Application log. I do have this system locked down somewhat so it may be a disabled service causing it, but I've looked at dependancies, etc. and don't see anything obvious. WMI service IS running though. Any ideas?


Faulting application WMIExplorer.exe, version 1.0.3247.8320, time stamp 0x4926ab80, faulting module KERNEL32.dll, version 6.0.6001.18000, time stamp 0x4791ada5, exception code 0xe0434f4d, fault offset 0x000000000002649d, process id 0x%9, application start time 0x%10.

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Thu Dec 04, 2008 5:30 pm
by Alexander Riedel
As a .NET application is "should" have no problems running in a 64 bit environment. The error code you get, 0xe0434f4d has a hidden message in it: 434f4d represent the ascii codes for COM, meaning this is a managed CLR exception. And that could really be anything. Your application log should have more detail.

I would look at what current framework version you have installed, WMI Explorer is compiled to use the 2.0 framework version. It could be a permission problem accessing WMI, it is really hard to tell.

Please see if your application log provides more information.
Also, if you have access to a similarly configured 32bit installation, I would like to know if it works there.
Alex

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Thu Dec 04, 2008 9:45 pm
by sjcorpst
I have .NET 2.0 installed and WMI Explorer does run on my Vista 32-bit installation, just not on the 64-bit. The application log doesn't show anything more than what I included in previous post.

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Thu Dec 04, 2008 9:51 pm
by Alexander Riedel
Hmm, I'll find a 64bit machine tomorrow and have a look.

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Fri Dec 05, 2008 4:19 am
by Alexander Riedel
It's a Vista Problem. We are working on it.

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Fri Dec 05, 2008 6:06 am
by sjcorpst
I'm actually glad to hear that. I installed it here at work this AM on a Buddy's PC (64-bit Vista) and it did the same thing. At least I don't have to be worried about rebuilding my system.

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Sun Dec 07, 2008 8:05 am
by Alexander Riedel
Well, WMI Explorer uses elevation, which causes it to crash on 64 bit Vista. I will remove the elevation manifest, which will make it work, you
just won't see certain WMI classes.






I am assuming that beats crashing and seeing none at all. :-)

From what I can tell this is a genuine 64 bit Vista problem and so far nothing we can do about.

Alex

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Sun Dec 07, 2008 10:05 am
by Alexander Riedel
I have posted a new version of the WMI Explorer here:
http://www.primaltools.com/freetools/

It forces itself as a 32 bit application and here it runs fine under Vista 64.
It still uses elevation, which allows you to see all classed.
A 64 bit version can't use elevation (still investigating)and wouldn't show anything more from what I can tell.

Alex

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Sun Dec 07, 2008 1:39 pm
by sjcorpst
I will download a copy and let you know. Thanks for staying on top of this.

WMI Explorer crashing on Vista 64 bit

Posted: Sun Dec 07, 2008 1:40 pm
by sjcorpst
Works, thanks I'll keep using and trying out.